Urfuglen er en mytisk fugl og et symbol på den svundne jyske hede. Kendte digterpræster som Steen Steensen Blicher og Kaj Munk har hyldet den smukke fugl, og nu vil en anden jysk sognepræst bringe urfuglen tilbage til Vestjylland.
Tekst: Kim Lykke Jensen / Foto: Kim Lykke Jensen og Sten Christoffersen
Øvrigt: Mellem 1998 og 1999 forsvandt de sidste individer af den oprindelige danske urfuglebestand, og urfuglen blev officielt erklæret uddød i Danmark i 2001.
De sidste urfugle blev observeret på Vind Hede ved Ulfborg og Kongenshus Hede ved Viborg. Som så mange andre begræder sognepræst Ole Madsen, at urfuglen ikke mere er at finde i Danmark. Han vil nu forsøge sig med avl af urfugle og prøve at få dannet et netværk af danske urfugleavlere. Dog kun med henblik på at holde fuglene i fangenskab.
- Urfuglen har altid fyldt meget i min bevidsthed. Urfuglen er en mystisk fugl og et symbol på noget, der var engang. Man kan ikke undgå at komme til at tænke på hedebøndernes ukuelige indsats og de historiske forhold, der både gjorde, at heden opstod og forsvandt. Min far så urfugle og hørte dem skogre i hans unge dage, og han fortalte mig om denne helt særlige fugl, da jeg var barn, og siden da har der stået en helt særlig aura omkring dyret, fortæller sognepræsten i Vilslev og Hunderup sogne mellem Esbjerg og Ribe.
Nordens fasan
Igennem længere tid har han barslet med ideen om at få blive urfugleavler, men det har vist sig at være sværere end som så. Lovgivningen sætter dog ikke de store begrænsninger. Urfuglen er nemlig omfattet af bilag 3 i fugleholdsbekendtgørelsen. Det betyder blandt andet, at fuglene skal være opdrættet fangenskab i mindst to genererationer, og at Naturstyrelsen løbende skal informeres om fugleholdet. Men det har vist sig at være overordentligt svært at skaffe urfugle til avl.
- Jeg har gået op puslet med ideen om at fremskaffe urfugle i de sidste par år. Jeg har researchet en masse og prøvet at komme i kontakte med relevante folk i Norge, Sverige og England med henblik på at få indført nogle urfugle til avl, men uden held. Derfor vil jeg meget gerne i kontakt med folk, der har interesse i emnet, så vi kan få dannet et netværk og arbejde på at få importeret en række fugle. Jeg tænker, at urfuglen også kunne have interesse i et kulinarisk perspektiv. At kunne servere ”den danske fasan” må eksempelvis være guf for NOMA, siger han.
Urfuglens tilbagegang begyndte allerede i midten af 1800-tallet, da Enrico Dalgas og co. tog initiativ til opdyrkningen af heden. Ændringerne i levestederne – sammen med et ret stort jagttryk – gjorde at urfuglebestanden dalede kraftigt, og den blev totalfredet allerede i 1879 som en af de første danske fugle. Bestanden rettede sig herefter, så fredningen blev ophævet seks år efter. Herefter var der jagttid på urfuglen helt frem til jagtlovsrevisionen i 1972.
Herefter gik det for alvor ned ad bakke. Der blev gjort flere forsøg på at redde fuglene, men det var altså forgæves.
klj@jaegerne.dk
Faktaboks:
Urfugle-netværk søges
Ole Madsen vil meget gerne i kontakt med andre urfugle-entusiaster med henblik på at få skabt et netværk af ligesindede, der vil arbejde på at få importeret nogle avlsfugle og efterfølgende sætte avlsarbejdet i system. Han er også interesseret i at høre fra fjerkræavlere, der tidligere måtte havde gjort sig erfaringer i forbindelse med urfuglehold.
Sognepræst Ole Madsen, Vilslevvej 67, 6771 Gredstedbro. Telefon: 2589 4190, e-mail: olemadsensmail@gmail.com